Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poslední panák

Vlastně nebyl jeden. Byly tři. Každý jiný. Tři během dvou měsíců. Na množství to není moc. Na obsah a význam možná až příliš. Na(ne?)štěstí jí byly dávkovány relativně postupně. Jako by někdo ve vesmíru tušil, že potřebuje na strávení jednotlivých kousků aspoň pár dní.    

„Přestanu chlastat.“ Měla už taky dost, takže jenom pokývala hlavou. „Ale tohle ještě dojedeme,“ obejmul průhlednou kamarádku, a pak z ní nalil poslední dva panáky. Plus něco vybryndal mezi. Skleničky od hořtice jim dopřály pořádnou lampu, rozhodně to nebyl šizenej podmírák z baru na Míráku. Zasmál se té slovní hříčce ve vlastní hlavě, ale hned zvážněl v představě, že už tam radši ani nepáchne. „Jsou poslední. Už nikdy.“

 

Zarazila se, teprve pochopila, že to poslední myslí s velkým „P“. Zeptala se ho, proč to vlastně dělá. „Nemůžu myslet, nemůžu pracovat, nemůžu nic.“ Vždycky byl takovej od zdi ke zdi. Nedokázal si dát tři panáky a dost. Buď do němoty, nebo nic. „Říkals, že za střízliva nelítaj múzy.“ Ale lidi výsledky náletů jeho múz milovali a chtěli po Pavlovi pořád další a další. Kritika si občas smlsla, ale veřejnost a fanoušci na něj nedali dopustit. Zamyslel se: „Byl jsem střízlivej, když jsem to říkal?“ Zasmála se, protože nevěděla. Ale dá se říct, že spolu nebyli střízliví skoro nikdy, takže ta šance byla minimální. „Třeba dělám dobře jenom napitej, tak budou pisálci nadšený, když mi to třeba už pak nepůjde…“ Hodil do sebe skoro decku vodky. Závěrečnou. „Popravdě… Jsou nadšený z toho, jak jsem hroznej, i když mi to celkem jde.“ Sebekritika mu nikdy – na rozdíl od sebevědomí – nechyběla.

 

Setkávali se tak dvakrát do roka a vždycky to dopadlo stejně. Měla na sebe nejdřív vztek, že kývla, když věděla, jak to dopadne a věděla, že zítra musí do práce. Byla totiž zvyklá být relativně zodpovědná. Ale jeho hlas zněl tak naléhavě. „Pozejtří už bude pozdě…“ Lehce vyděšeně se ho zeptala, jestli se nechce zabít. „No, jestli jo, tak to asi bude dost pomalá a krutá smrt.“ Zasmál se. Taky krutě. Potom prostě nemohla říct Ne.

 

A dopadlo to, jak čekala. Do práce samozřejmě dorazila s kocovinou a její oblíbená opatrovaná to po pár minutách postřehla. „Copak?“ Jen si položila ruku na spánky a zaklepala, aby naznačila bubeníčky v hlavě, zvedla oči v sloup a povzdechla. „Zas ten panák? Ještě jsi to neskousla?“ Než Marii vysvětlila, že ji nebolí hlava z toho pitomce, co jí poslal před dvěma týdny do háje kvůli tomu, že mu vadili její kamarádi, už jí vyprávěla o svém druhém manželovi a jeho podivné představě o ženských povinnostech a možnostech. Ale ani při vyprávění zkušená žena nezahálela a jednala celkem akčně a prakticky.

 

„Co brufen, ten vyléčí všechno!“ Marie sahala do jediného šuplíčku, který měla po ruce. Odmítla, protože znala reakci, hlava by ji sice přestat bolet, ale potíže by se přesunuly do břicha. V rychlosti povyprávěla svěřenkyni o včerejším setkání. To, že sice šlo taky o panáka, ale tentokrát toho tekutýho, pobavilo obě. Čeština je krásná za střízliva i v kocovině. Nechtěla se moc shodit, tak ubrala počet nalitých hořtic. Díky zmínce o skleničkách se Marie rozvzpomínala na vývozní sklo a hru se skleněnkama. Bylo to osvobozující, nechtěla řešit ani ty včerejší panáky, natož tamtoho panáka.

 

A pak Marii napadlo, že v tomhle stavu je potřeba zavodňovat. „Vy mi tu taky furt nutíte pití, prej ať nejsem dehydrovaná. Nebo dehydratovaná, já nevím. Každopádně mě nalejváte a řekla bych, že si to někam zapisujete. Snad z toho budou i grafy.“ Představa, nedaleká byrokratické realitě je rozesmála. „Je načase zlepšit tvůj graf, děvče.“ Chtěla jí posloužit, ale neměla dost síly zvednout poloplnou konývku. „Příšernej kýč, ale s historií.“ To říkala o všem, co odmítala vyhodit. A že toho bylo. Byla jednou z posledních, kdo si s sebou do důchoďáku mohl vzít věci z domova. Věci jako opravdu věci, pak už to bylo spíš jen raneček a hurá na hromadný vejminek. A tak tu Marie měla starou almaru, co vrzala až na chodbu. Čtyři obrazy, o kterých říkala, že jsou to originály v ceně desítek tisíc. A pak tisíce maličkostí. „Chudák, co to po mně bude vyklízet,“ říkávala o svém celoživotním majetku se škodolibostí i bolestí v jednom.

 

Nalévali jí konývku pořád po menších dávkách, aby ji unesla. Stejně vybryndala půlku na stoleček. Postupně se zvyšoval počet tekutiny vybryndané kolem a snižoval obsah čaje nalitého do skleniček. Pousmály se tomu. „Bejt to wisky, olíznu stolek,“ povídá Marie. „Já vím, já asi taky.“ Pohlídla na opatlaný stoleček s nalepenými drobky od sušenky a vůbec jí ta představa nepřišla nechutná. „Takhle se to aspoň odmočí,“ dodala, praktická to žena. „Jsem jako babička, co? Myslím ta s velkým B, ale ta skákala přes plot, do toho já mám daleko.“ Nechtěla, aby příliš litovala svojí viditelnou a každým dnem se zvyšující nemohoucnost. „Jenže tý babičce bylo asi tak padesát, ne?“ To je fakt, pobavilo je, jak se společně dokážou vysmát klasice.

 

Přitom obě milovaly čtení a často o něm mluvily. Někdy Marii i předčítala, jak jí knížky postupně těžkly v rukou. A pejprbeky odmítala sečtělá číst. „To už jsem ti říkala, kolik knížek mi doma zbylo?“ Mariino oblíbené téma. Pokývala hlavou, ale věděla, že vyprávění nekončí. Postupem týdnů mohla tohle vyprávění dokončovat za Marii. Nejdřív slova, pak i věty, když nešly z pusy ven. A jak jí nešly slova, nešlo jí už zvednout ani skoro prázdnou konývku. „Nějak plná, co?“ Pokývala souhlasně hlavou a nalila oběma panáka nasládlého nápoje sama. Že to byl její poslední v životě, to se dozvěděla druhý den dopoledne esemeskou. Na tu chvíli přečtení nezapomene, stejně jako si dodnes pamatuje, kde byla a co dělala, když umřela princezna Diana a když spadly Dvojčata.

 

Hrozně ráda bilancovala, nejen na Nový rok, i po kratších než ročních úsecích. Ale tentokrát nebyl výsledek bilancování nic moc. Byla během pár měsíců chudší o jednu opravdovou a jednu domnělou spřízněnou duši. Bohatší o pár serepetiček, který se nedají vyhodit. Vždyť mají historii. Byla o něco střízlivější v pohledu na konec. Pochopila, že všechno, ale úplně všechno jednou skončí. Napadlo jí jediné: Asi je čas si/se nalejt. Prvního panáka. Prvního dnešního panáka. Prvního panáka nového života. Nebo by to bylo lepší bez něj? Ale kdo to má vydržet…

Autor: Tereza Cimburková | čtvrtek 31.7.2014 14:00 | karma článku: 8,41 | přečteno: 658x
  • Další články autora

Tereza Cimburková

Vzpomínání se starostkou TĚCH Lidic

Dnes je to 76 let od vypálení obce Lidice. O rozhovor jsem požádala paní Veroniku Kellerovou. Osmým rokem je starostkou „těch“ Lidic. Ale není s obcí s tragickou minulostí spjatá jen pracovně, ale velmi osobně, rodinně.

10.6.2018 v 14:18 | Karma: 17,96 | Přečteno: 531x | Diskuse| Společnost

Tereza Cimburková

S Taťánou o stáří a rodině

"Na konci záleží jen na tom, aby na Vás někomu záleželo." Toto motto by se dalo tesat do kamene. Rozhovor o životě se seniory a pro seniory s Taťánou Gregor Brzobohatou.

5.2.2018 v 20:24 | Karma: 9,89 | Přečteno: 412x | Diskuse| Ostatní

Tereza Cimburková

Stáří vpřed

Mikuláš má svátek dneska, ale chodil už včera. Stejně jako byl včera Mezinárodní den dobrovolníků. Ti ale chodí nejen jednou do roka. Svatý Mikuláš, proslulý svou štědrostí k potřebným, by měl dost radost.

6.12.2017 v 12:02 | Karma: 14,54 | Přečteno: 512x | Diskuse| Společnost

Tereza Cimburková

Lidice: 75 let

Vzpomínky na vzpomínání lidických žen. Vzpomínky na porevoluční Lidice. Povídání o tom, proč je důležité uctít odvahu. Červnové povídání s Miroslavem Kalibou, synem lidické ženy, čtyřiadevadesátileté čiperné Miloslavy Kalibové.

10.6.2017 v 9:38 | Karma: 13,45 | Přečteno: 368x | Diskuse| Ostatní

Tereza Cimburková

Utíkat ve správný čas

Běh na dlouhou trať nebyla nikdy moje silná stránka. Na základce jsem byla rychlá. Nejlíp mi šly stometrové sprinty. Ale protože běh asi tenkrát nefrčel jako dneska, dostala jsem jinou nabídku.

31.8.2016 v 7:54 | Karma: 12,33 | Přečteno: 280x | Diskuse| Letní běh
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 822x
S láskou a zaUjetím píšící a překládající dablmatka a kulturomilka.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy