Stáří vpřed

6. 12. 2017 12:02:49
Mikuláš má svátek dneska, ale chodil už včera. Stejně jako byl včera Mezinárodní den dobrovolníků. Ti ale chodí nejen jednou do roka. Svatý Mikuláš, proslulý svou štědrostí k potřebným, by měl dost radost.

V cizině je dobrovolnictví úplně běžná záležitost. I u nás to dříve byla běžná záležitost, pomoct nebo potěšit potřebného. Dojít sousedce pro nákup, pomoct nasekat dříví. Už se na to nějak zapomíná. Zavíráme se ve svém světě. Nejen před ostatními, ale i před vlastními. Ale vlaštovky s nadějí tu jsou. I teď v zimě. Letos se k mému velkému potěšení před Vánoci hodně mluví o dobrovolnictví u seniorů i díky akci Ježíškova vnoučata. A z čeho mám při sledování této akce radost je to, že inspiruje. Někoho se přímo zapojit, jiného udělat podobnou akci a také to, že často při předávání dárku akce nekončí a lidé chodí za seniory dál.

I já chodím za seniory do domova. Už několik let. A občas to hodím na facebook. Nejdřív mi přišlo hloupé prezentovat sebe samu (a své děti) s dobrovolničením. Ale když jsem se vykašlala na to, že si pár lidí za mými zády řekne něco jako "no jo, ta se chvástá, to je toho" a uvěřila si, že těch, kteří mi do očí řeknou nebo na mobil napíšou "to bych chtěl/a taky dělat, jak na to?", je mnohem víc, řekla jsem si, že dělám dobře. Nejen tím, že chodím do domova seniorů, o tom nepochybuji nikdy, ale i o tom, že to ukazuju dál. Protože tím je vidět, jak ohromně snadné to je. Zaujal mě také aktuální trend, kdy se dobrovolníky stávají přímo senioři. Ať už směrem k nejmladší generaci ve stylu pohádkových babiček (a pár dědečků) ve školkách nebo přátelských návštěv u ještě starších seniorů. A osobně jsem se díky setkání s jednou z nich na konferenci Života 90 přesvědčila, že to není o tom, že by "neměli co dělat", naopak jsou to lidé často s více aktivitami a zájmy než mnozí ve středním věku.

Jasně, dobrovolnictví nezačíná ani nekončí u seniorů, je na mnoha jiných místech, já se jen odrazila od toho "mého". Možnosti jsou totiž obrovské. A to je na tom úžasné. Může si každý vybrat způsob, který mu bude dělat radost a bude mu vyhovovat - časově, obsahem, místem. Někdo rád venčí pejsky v útulku, jiný vezme postiženého na výlet, další potěší děti v nemocnici nebo podpoří vzdělávání v zaostalé zemi... A nejčastější námitka, že na to není čas? Ale je. Stačí vypustit nějakou zbytečnost, které máme - upřímně řečeno - v životě všichni. I moje kamarádka samoživitelka s dvěma dětmi a nulovým hlídáním si najde čas a dělá dobrovolnickou činnost. A není to na ničí úkor. A je to tak proto, že chce. Nehledá, proč to nejde. Našla způsob, jak to jde.

Tak do toho. Proč čekat na předsevzetí na první leden. Na ten si nechme, že začneme pravidelně cvičit a nebudeme se tolik cpát čokoládou. Protože to stejně porušíme. Tohle si nechme. Uvidíte, že jakkoliv málo dáte, dostanete zpátky neskutečně víc. Budete mít úžasný pocit. A oprávněně.

Autor: Tereza Cimburková | středa 6.12.2017 12:02 | karma článku: 14.54 | přečteno: 512x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 58 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 12.59 | Přečteno: 122 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 5.73 | Přečteno: 109 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 38.03 | Přečteno: 916 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 34.01 | Přečteno: 3398 | Diskuse
Počet článků 46 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 818

S láskou a zaUjetím píšící a překládající dablmatka a kulturomilka.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...